Literární soutěž - prodlužujeme uzávěrku do 31. března!📢

Dnes otevřeno: Pro dospělé: 9 - 17, Děti a mládež 12 - 16 Týdenní pracovní doba
21/09/2022

Týden knihoven se blíží

Na začátku října proběhne již 26. ročník celorepublikové kampaně Týden knihoven a semilská knihovna přichystala bohatý program pro čtenáře a příznivce knihovny – nechte se zlákat!

V pondělí 3. října spouštíme Čtenářský klub pro děti ve věku 8-12 let. Začínáme od 16 h v dětském oddělení. Knihovnice v oddělení pro dospělé nachystaly tradiční výstavku knih, tentokrát na téma #Čtení je sexy.

Na středu 5. října přijal pozvání stand-up komik a spisovatel Pavel Tomeš (známý z televizních pořadů Na stojáka nebo Comedy Club). Už jste četli jeho román Až na ten konec dobrý? Že ne? Přijďte ve 20 hodin do kinosálu Jitřenka, kde vám knihu oceněnou Magnesií Literou (cena čtenářů) představí sám autor během literárního stand-upu.

Rodičům s dětmi přibližně od 1 do 3 let je určen dopolední program v dětském oddělení. Přečteme si spolu pohádku plnou krásných obrázků, trošku se protáhneme, nebude chybět tvoření. Program z cyklu Bookstart – S knížkou do života začíná v 9:30 ve středu 5. října.

Středeční odpoledne bude patřit soutěžení. Jsou zváni rodiče s malými nečtenáři i starší děti, co už samy čtou. Soutěže budou připraveny od 12 do 17 hodin v dětském oddělení.

Ve čtvrtek 6. října uspořádá knihovna mezi 12. a 16. hodinou den otevřených dveří napříč všemi odděleními. Přijďte si po poledni prohlédnout knihovnu včetně zázemí, přístupné budou také obě terasy. Můžete se dozvědět o tom, co běžně není vidět – co vlastně knihovnice dělají v době, kdy je pro veřejnost zavřeno, jakým procesem musí projít kniha, než se dostane do výpůjčního systému, nebo jak vám knihovna může být nápomocna při rozvíjení čtenářské gramotnosti vašich dětí a žáků. Drobné občerstvení zajištěno.

V pátek 7. října od 12 do 16 h se na oddělení pro děti a mládež bude tvořit!

Na pátek také připadá oblíbená burza knih. Výběr je široký – od dětských knížek po romány všeho druhu, cizojazyčnou nebo naučnou literaturu, to vše za symbolickou cenu (od 10 Kč). Burza se koná od 8 do 17 hodin ve vestibulu Jitřenky.

A protože sedm dní je pro nás málo, v Semilech skončíme až v úterý 11. října besedou o regionální knize Rozpůlený dům k zajímavé historii jedné krkonošské rodiny.

Na dospělém i dětském oddělení můžete po celý týden využít čtenářské amnestie; pokud vám naskočila pokuta za zpožděné výpůjčky, neváhejte, přineste je od 3. do 11. října, dluh vám bude odpuštěn. Nejste zatím našimi registrovanými čtenáři? V Týdnu knihoven máme něco i pro vás: roční registraci zdarma. Připomínáme, že registraci lze provést i on-line.

V Týdnu knihoven nezapomínáme ani na školní kolektivy, které dostaly pozvání na autorská čtení. A na závěr ještě doplníme, že na všechny zmíněné akce je vstupné dobrovolné, jak jste zvyklí. Těšíme na vaši návštěvu!